Magazín
Rady a tipySvatební přípravyJídlo a pitíProgram na svatbu
Svatební plánovačDodavateléKontakt
Jídlo a pití
Program na svatbu
Svatební přípravy

Jak naplánovat dokonalou hostinu a svatební menu

14.6.2024

Usednutí k hostině plné výtečného jídla je jednou z nejoblíbenějších částí svatebního dne. Nejde jen o uspokojení našich potřeb, ale i o společnou oslavu, která podpoří sváteční náladu, prolomí ledy a dopomůže k vytvoření dokonalé vzpomínky. Pečlivé promyšlení a plánování se tedy jistě vyplatí. Jak taková svatební hostina probíhá a na co u svatebního menu nezapomenout? 

Svatební menu s jednotlivými chody a ručně psanou jmenovkou
Pečlivé plánování = dokonalá svatební hostina

Svatební hostina - jak probíhá

Novomanželské sliby byly řečeny, prstýnky se blyští na rukou nevěsty i ženicha a první manželský polibek už jsou minulostí. Teď už zbývá začít pořádně slavit. To se neobejde bez slavnostního přípitku, který je pomyslným začátkem každé svatební hostiny. Pronáší ho zpravidla otec nevěsty či ženicha nebo svědci. Někdy se úvodního slova zhostí samotní novomanželé, kteří vyjádří poděkování svatebčanům.

Nestárnoucí klasikou pro přípitek je šampaňské, sekt či šumivé víno podávané do úzkých sklenic na vysokých nožkách. Není to ale žádné pravidlo. Zkrátka vybírejte to, co k vám a k místu, kde se berete, neodmyslitelně patří - ať už to bude pivo, moravská slivovice nebo bylinkový likér.

Se slavnostním přípitkem nezapomínejte i na děti. Těm vykouzlíte radost dětskými špunty. A pro ty, kteří neholdují alkoholu, se stávají čím dál více oblíbenou variantou nealkoholické verze oblíbených nápojů - například nealko prosecco.

Přípitek na svatební hostině
Smích, nostalgie i pocity štěstí - to vše k přípitku patří

Jakmile všichni usuší slzy po přípitku, je čas začít jíst. Tradiční svatební menu se skládá z předkrmu, polévky, hlavního chodu a dezertu. Pokud si nechcete lámat hlavu s předkrmem, může jím být i samotná svatební polévka. Tou se novomanželé vzájemně krmí z jednoho talíře, spojeni bílým ubrusem. Poté na řadu přichází hlavní chod, který může být v podobě jednoho jídla či rautu, kde si každý vybere podle svého gusta. Během celé hostiny myslete na to, aby byly k dispozici nápoje a atmosféru podpořte příjemnou klidnou hudbou.

Závěrečným bodem hostiny je dezert. Je na vás, zda dezertem bude váš svatební dort nebo zvolíte raději cukroví, svatební koláčky či sladký bar. Samotné krájení svatebního dortu totiž může být součástí jak svatební hostiny, tak i pozdějšího programu. První společně ukrojený kousek patří nevěstě a druhý ženichovi. Nezapomeňte k dezertu nabídnout i kávu a další nápoje. 

Sladký bar a cukroví na svatbě
Skvělou volbou jsou mini dezerty - vleze se jich do bříška víc :)

Jak vybrat místo pro svatební hostinu

Atmosféra, počet hostů, roční období… Při výběru toho pravého místa pro svatební hostinu hraje roli více kritérií. Tím nejdůležitějším je však rozmyslet si, zda chcete svou svatbu uspořádat na specifickém místě - například na statku, louce či vlastní zahradě. V takovém případě je potřeba si najmout cateringovou službu, která za vámi přijede kamkoliv. Další variantou je uspořádat svatební hostinu v restauraci. 

Při rozhodování o místě svatební hostiny je také důležité zvážit své finanční možnosti. Vždy záleží na typu restaurace i cateringu, ale obecně jsou restaurace mírně dražší. Nápomocní vám mohou být i vaši příbuzní - máte-li ve vaší rodině šikovnou pekařku či pekaře, můžete je poprosit, zda by vám s přípravami na svatbu vypomohli. Zároveň není výjimkou, že svatební hostinu platí příbuzní nevěsty či ženicha.

Svatební hostina v restauraci
Dostatek prostoru a světla jsou základem pro výběr dokonalého místa

Důležité je vše plánovat dostatečně dopředu. Najít dokonalého kuchaře či cateringovou firmu zabere nějaký čas. Dejte si proto co nejvíce prostoru na ochutnávání i nalezení místa, kde bude vaše svatební hostina probíhat. Rezervace konkrétního místa se liší podle jeho oblíbenosti - často si jej musíte zamluvit rok i déle předem.

Svatební hostina v restauraci

Pokud zvolíte uspořádat vaši hostinu v restauraci, může z vás většina starostí ohledně hostiny opadnout. Personál se postará o obsluhu, úklid nádobí i doplňování všech jídel. Ceny za jednoho hosta samozřejmě závisí na typu restaurace, většinou se ale pohybují v rozmezí 1000-3000 Kč na celý den. Nezapomeňte se zeptat, co všechno je v ceně zahrnuto a zda si můžete zařídit vlastní pití či svatební dort. Výhodou je také to, že po skončení hostiny nebude vaší starostí úklid prostor a jídla.

Svatební catering

Catering je skvělou variantou pro ty, kteří svou svatební hostinu chtějí uspořádat na specifickém místě. Oblíbené jsou letní svatby na louce či ve stodole, kde jídlo nelze řešit jinak než právě cateringem. Cena se pohybuje v rozmezí 700-1000 Kč za osobu na celý den. Zpravidla je tato služba spojená s tím, že zařídí veškeré potřebné vybavení a snadno se přizpůsobí stravovacím preferencím vašich hostů. Nevýhodou je to, že po hostině a oslavách na vás bude čekat uklízení prostor - to zpravidla v cateringových službách není zahrnuto.

Letní zahradní svatba s posezením na polštářích
Letní svatba, uspořádaná pod širým nebem, si žádá dokonalou cateringovou službu

Při výběru se spoléhejte nejen na váš vnitřní pocit a chuťové buňky, ale klaďte také otázky:

Co vše je zahrnuto v ceně?
Zvládnou připravit jídla pro hosty se speciálními stravovacími požadavky (bez lepku, masa či mléka)?
Do kdy se budou moci starat o hladký průběh hostiny? 

Je možné si přinést vlastní cukroví/dort nebo vám je restaurace/cateringová služba zajistí?
Kdy je potřeba zaplatit a jak vysoká je záloha?

Na co pamatovat při plánování hostiny

  1. Množství hostů a zasedací pořádek

Spočítejte, kolik hostů budete chtít pozvat na svou svatbu a zda vaše hostina bude mít přesný zasedací pořádek. Není výjimkou, že na slavnostní oběd se zvou nejbližší příbuzní a přátelé, a později během dne dorazí i širší okruh přátel.  Nezapomeňte také na ty, kteří budou na svatbě přítomni, i když nejsou vaši blízcí - například fotograf/ka. 

  1. Preference vás i vašich hostů

I zde platí pravidlo - sto lidí, sto chutí. Svatební hosté ocení, když si při výběru svatebních jídel vzpomenete na jejich stravovací preference či alergie. Nezapomínejte, že tento den je ale zejména o vás. Milujete-li nějakou zahraniční kuchyni, zařaďte ji do svého svatebního menu - třeba si pro změnu rádi dají něco jiného než svíčkovou.

  1. Roční období

Přihlédněte k tomu, v jakém ročním období svatbu pořádáte. Na jaře a v létě budou skvělá lehká jídla, plná sezónního ovoce, zeleniny a bylinek. Skvělým ozvláštněním může být i letní grilování, zmrzlina a osvěžující koktejly. Naopak během chladnějšího podzimu a zimy nabídněte jídla, která zahřejí a budou vydatnější. Využijte voňavé suroviny jako jsou dýně, jablka a houby. K pití nabídněte teplé drinky jako jsou svařák, punč či horká čokoláda.

Zimní svatební hostina - dort zdobený pomeranči a jehličím
Zimní svatba zaručí kouzelnou a útulnou atmosféru
  1. Rozvrhněte si harmonogram

Popřemýšlejte, jak by váš svatební den mohl probíhat. Kolik času přibližně zabere hostina a kolik chodů bude obsahovat? Zvolíte k večernímu pohoštění raut či grilování? A co mezitím - bude k dispozici bufet a sladký bar? Promyšlený harmonogram ocení i vaši svatební hosté. Pokud chcete vaši hostinu ještě více vyšperkovat, můžete si nechat vytvořit svatební menu a nápojový lístek. 

Svatební menu - pro milovníky masa i vegany

Většina restaurací i cateringových služeb má předem připraveno několik variací svatebního menu, které k sobě chuťově ladí a jsou v různých cenových hladinách. Vždy by ale měli být otevřeni vašim individuálním přáním ohledně svatebního menu. Inspirujte se našimi tipy pro sestavení chutného svatebního menu:

Tipy na předkrmy ve svatebním menu

Maso/sýry:
Domácí husí/kachní paštika s brusinkami a bagetkou
Kuřecí satay s arašídovou omáčkou
Lehká variace salátů s kozím sýrem
Pošírovaná hruška se sýry
Jarní vietnamské závitky s dipem
Šunková rolka s křenovou šlehačkou/smetanovým krémem
Caprese s baby mozzarellou/bazalkovým tofu
Parmská šunka se žlutým melounem
Marinovaný losos s bylinkovým krémem
Variace špízů - s mozzarellou/feta sýrem/masem a cherry rajčátky
Zapečené žampiony plněné sýrem
Grilované krevety s bylinkovým dipem
Carpaccio z tuňáka a gaspacho dresing
Grilovaný kozí sýr/hermelín s ořechy

Vegan:
Hlívová paštika s opečenou bagetkou
„Tatarák“ z červené řepy
Avokádové guacamole s nachos chipsy
Lilkové rolky s hummusem
Dýňová bruschetta
Mandlová paštika s marmeládou

Avokádové guacamole a kuřecí maso na zelenině jako svatební předkrm
Předkrm by měl být lehký a chuťově i vizuálně pestrý

Tipy na polévku ve svatebním menu

Hovězí či kuřecí vývar s játrovými knedlíčky a zeleninou
Krémové zeleninové polévky - houbový, brokolicový, chřestový či dýňový krém
Jemný lososový krém s bílým vínem
Francouzská cibulačka
Netradiční vietnamská polévka Pho

Houbový krém s krutony jako svatební polévka
Bylinkové krutony dodají svatební polévce ještě větší šmrnc

Tipy na hlavní chod

Maso:
Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem a brusinkami
Vepřo-knedlo-zelo
Pečená kachna se zelím a knedlíkem
Steak s bylinkami
Zvěřina např. jelení ragú na víně
Filet z lososa s bramborovo-mrkvovým pyré
Krůtí prsa s glazírovanou zeleninou a mačkanými bramborami
Pečená vepřová panenka s gratinovanými bramborami a restovanou zeleninou
Filátko z candáta s houbovým rizotem
Vepřové/kuřecí řízky s bramborovým salátem

Vegan:
Zeleninový špíz v žampionovém soté s jasmínovou rýží
Brokolicové placičky se zeleninovým ratatouille
Zeleninové kari s chapati plackami
Poke Bowl

Svatební hostina v moderním pojetí
Při servírování hlavního chodu záleží i na jeho vizuální podobě

Večerní občerstvení

K večernímu občerstvení se skvěle hodí raut. K němu patří zeleninové a sýrové mísy, masové talíře (řízečky, špízy, paštiky), pečivo a přílohy (těstovinový salát, pečené brambory) a ovoce. Klasikou na svatbách je i guláš - masový či pro vegetariány hlívový nebo fazolový. Více neobvyklou variantou může být sushi, mini burgery, falafel či hummus se zeleninou. Skvělou a hravou formou pro večerní občerstvení je i domácí pizza či grilování.

Večerní svatební raut a pizza
Večerní atmosféru společného jídla podtrhnou i světýlka a příjemná hudba

Závěrečné tipy aneb na co nezapomenout

  • Je zvykem, že při odchodu dostávají svatební hosté výslužku - většinou se svatebním cukrovím a koláčky. Je to forma poděkování za to, že s vámi strávili váš důležitý den.
  • Myslete na svatební výzdobu vaší hostiny - bude vaše hostina spíše v minimalistickém duchu nebo ji chcete pojmout více slavnostně? 
  • Nezapomeňte na děti a jejich posezení - pro ty nejmenší se budou jistě hodit dětské židličky.
  • Ke svatební hostině vyberte klidný hudební podkres. Ať vašemu uchu lahodí i něco jiného než jen cinkání vidliček a nožů.

Přejeme, ať se vaše svatební hostina nese v duchu skvělé nálady, dobrého jídla a pití a dokonalé společnosti. Zkrátka podle vašich představ.

Stáhněte si ZDARMA náš Svatební Plánovač
Připravili jsme si pro vás rozsáhlého průvodce, který vám pomůže naplánovat ten velký den. Je zdarma, je v PDF a je plný užitečných odkazů a tipů.
Stáhnout svatební plánovač
Svatební magazínJídlo a pitíSvatební přípravyRady a tipySvatební programSvatební plánovač (.PDF)Svatební dodavatelé
➙ Registrace dodavateleOchrana osobních údajůCeník inzerceKontakt

Portál Svatební Příběh provozuje Toonja.cz. Všechna práva vyhrazena.

Přihlásit k newsletteru

Kdo se přihlásí, toho čeká skvělá dávka tipů a rad pro svatbu

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vytvořeno Marek Toonja na platformě Webflow